Reklama

Medaliony z pieca

Zapiekane mięso posmakuje każdemu.

Czas przyrządzenia: 75 min
Składniki dla: 4

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 12 plastrów boczku
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 pęczek bazylii
  • sól, pieprz

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w medaliony grubości ok. 4 cm. Każdy owinąć dwoma listkami bazylii i plastrem boczku. Smażyć na 1 łyżce oleju z każdej strony, aż do zrumienienia boczku.

Doprawić i ułożyć w dużym naczyniu do pieczenia.

Obrać cebulę i czosnek, drobno posiekać, przesmażyć na reszcie oleju. Dodać pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą, połączyć z koncentratem pomidorowym i śmietaną.

Doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać, dodać liście bazylii.

Reklama

Zalać medaliony sosem pomidorowym, piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25 minut.

Kulkę mozzarelli pokroić w cienkie plastry, wyłożyć na zapieczone mięso i piec jeszcze 5 minut. Udekorować listkami świeżej bazylii, podawać z makaronem.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy