Reklama

Mazurek cygański

Z bakaliami.

Składniki:

60 g rodzynek
60 g daktyli
60 g migdałów
60 g fig
60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 jajka
60 g cukru pudru
40 g mąki
 sok z cytryny

Figi i rodzynki opłucz i osusz. Z daktyli usuń pestki. Migdały sparz, zdejmij z nich skórkę. Bakalie oraz skórkę pomarańczową drobno pokrój.
Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Białka ubij na sztywną pianę. Oprósz mąką, dodaj utarte żółtka, bakalie oraz sok z cytryny i wymieszaj. Masę wyłóż na podpieczony kruchy spód (przepis na str. 49) w wysmarowanej masłem formie. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C.

Reklama

Czas przygotowania: 60 minut

Przepis pochodzi z książki "Potrawy wielkanocne"     

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy