Reklama

Marmurkowe makaroniki

Makaroniki muszą dobrze „odpocząć” przed zdjęciem z papieru do pieczenia. Inaczej trudno je będzie od niego oderwać i mogą się pokruszyć.

Składniki dla: 20

Składniki

  • 12 dag mąki z migdałów
  • 3 białka
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 20 dag cukru pudru
  • 10 dag białej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30-36 proc.
  • dowolny barwnik spożywczy

Przygotowanie

Przesianą mąkę bardzo dokładnie wymieszać z cukrem pudrem. Białka ubić na sztywno, dosypując porcjami drobny cukier. Do ubitej piany dodać w dwóch porcjach mąkę z pudrem, mieszając masę od dołu do góry plastikową łopatką. Na koniec całość niezbyt dokładnie wymieszać z kilkoma kroplami barwnika. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany - nie może być zbyt rzadka. 

Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Na papierze do pieczenia rozłożonym na dwóch dużych blachach wyciskać krążki o średnicy ok. 3 cm. Pilnować, by krążki się nie stykały. 

 Blachy odstawić na godzinę, po tym czasie sprawdzić palcem, czy krążki nieco podeschły. Jeśli tak, wstawić do piekarnika nagrzanego do ok.150-160º C.Piec ok. 10-12 minut. Pilnować, aby się nie zrumieniły. 

Blachy wyjąć z piekarnika, papier z ciasteczkami przełożyć ostrożnie na kratkę, pozostawić do wystudzenia. Śmietankę zagotować w niedużym rondlu, dodać połamaną na kawałki czekoladę, dokładnie rozpuścić. 

Świetankowo-czekoladowy krem wystudzić, przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciskać nieduże porcje na płaskie strony krążków z jednej blachy, przykryć krąż- kami z drugiej. Makaroniki schładzać całą noc.

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: ciasto | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy