Reklama

Makaron z sosem cytrynowym

Potęga prostoty.

Składniki

  • makaron tagliatelle
  • 10 dag masła
  • 15 dag pistacji
  • sól
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 12 dag miodu
  • kurczak

 Zagotuj wodę w garnku. Bardzo lekko ją posól i włóż makaron. Gdy będzie al dente, odsącz i wymieszaj z roztopionym masłem.

Do małych misek żaroodpornych rozłóż połowę makaronu. Dociśnij do dna, posyp połową posiekanych pistacji i przykryj pozostałym makaronem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 40 minut.

W rondelku zagotuj 150 ml wody.  Wsyp cukier, dodaj sok z cytryny wymieszany z miodem. Gotuj około 5 minut. Syrop odstaw i schłodź.

Wyjmij makaron na talerzyki, polej syropem i odstaw do schłodzenia. Podawaj z kawałkami kurczaka.

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy