Reklama

Makaron po marynarsku

Tradycyjne spaghetti z aromatycznym sosem to prosta recepta na szczęście. Ale w stan błogości wprawią Cię również wstążki z owocami morza!

Składniki

  • 25 dag mieszanych owoców morza
  • szklanka słodkiej śmietanki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • 1/2 opakowania makaronu wstążki
  • 4 łyżki masła
  • pół cebuli

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedź i spłucz zimną wodą. 

2. W rondelku rozgrzej 2 łyżki masła, przesmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj oczyszczone i pokrojone owoce morza. Całość dokładnie wymieszaj i chwilę podsmaż. 

3. Następnie zalej sos śmietaną. Dopraw solą i pieprzem, wlej sok z cytryny (do smaku) i wymieszaj. 

4. Na koniec dodaj do sosu resztę masła i drobno posiekaną natkę pietruszki (kilka listków zostaw do dekoracji). 

Reklama

5. Makaron polej sosem i wymieszaj. Posyp listkami pietruszki.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama