Reklama

Majowe szparagi

Sezon na nie trwa zaledwie kilka tygodni, dlatego warto wykorzystać go w pełni i sięgać po to wyjątkowe warzywo jak najczęściej. Właśnie teraz możesz kupić świeże szparagi.

Bogactwo witamin i składników mineralnych, których dostarczają, jest zaskakujące. W tych niepozornych pędach znajdziemy też kwas foliowy i antyoksydanty. A kalorie? Zaledwie 17 kcal w 100 gramach!

Na sklepowych półkach znajdziesz białe i zielone. Różnica wynika ze sposobu uprawy. Białe zasypuje się ziemią, zielone - rosną na powierzchni. Białe szparagi trzeba obrać, najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw, ale zdejmujemy tylko część skórki poniżej główek. Następnie trzeba chwycić pęd z dwóch stron i przełamać, dolna część jest zdrewniała i nie nadaje się do jedzenia. Zielone są delikatniejsze, nie trzeba ich obierać, ani odłamywać, wystarczy umyć.

Reklama

Jedne i drugie świetnie smakują, np. z masłem czosnkowym lub jako dodatek do dań mięsnych czy wegetariańskich.

Kupuj takie, które lśnią i są jędrne.  Ściśnij delikatnie palcami końcówkę pędu, świeży szparag puści kropelkę soku. Główka powinna być nieco ciemniejsza od pozostałej części warzywa i zwinięta, jak kwiatowy pączek, jeśli jest inaczej, szparag nie jest świeży. - Białe szparagi nie powinny mieć zielonych przebarwień.

Szparagi z makaronem i łososiem

Składniki na 4 porcje: 50 dag zielonych szparagów, 25 dag makaronu tagliatelle, 10 dag pieczonego łososia, koperek do dekoracji, 10 dag pomidorków cherry, 1 łyżka masła, 2 łyżki sezamu, 2 łyżki oleju, sól, pieprz.

Przygotowanie: Umyj szparagi i odetnij zdrewniałe końce. Zagotuj wodę i lekko ją osól. Włóż szparagi i gotuj ok. 10 min na małym ogniu. Odcedź szparagi i przekrój wzdłuż na pół. Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łososia pokrój w ok. 2 cm kostkę. Pomidorki umyj, pozbaw szypułek i poprzekrawaj na połówki. Na patelni stop masło i podsmaż na nim sezam i szparagi. Wlej olej do szparagów, zmniejsz ogień. Na patelnię dodaj makaron, łososia i pomidorki. Wszystko razem podsmaż przez chwilę i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Każdą porcję udekoruj plasterkiem cytryny i koperkiem. Podawaj danie na gorąco.

Szparagi na cieście francuskim z kurczakiem

Składniki na 4 porcje: 10 dag ciasta francuskiego, 5 dag mrożonego groszku, 6 zielonych szparagów, 5 dag salami w plasterkach, 12 dag kwaśnej śmietany, 1 jajko, świeży estragon, żółtko, 3 łyżki kremówki, mąka do posypania, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, 5 pomidorków koktajlowych, 12 dag piersi z kurczaka.

Przygotowanie: Ciasto i groszek rozmroź. Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końce, a następnie pokrój w ukośne plasterki. Pomidorki opłucz i pokrój na połówki. Filet z kurczaka umyj i pokrój w wąskie paski. Oprósz solą pieprzem. Usmaż.

Zdejmij mięso z patelni i na tym samym tłuszczu podsmaż szparagi.  Salami pokrój w cieniutkie paski ok. 2 mm. Jajko wymieszaj z kwaśną śmietaną, dodaj salami i dopraw do smaku, dodaj posiekany estragon. Rozwałkuj ciasto i przełóż je do formy. Wlej masę śmietanową na ciasto, połóż groszek, szparagi, pomidorki i kurczaka. Brzegi ciasta posmaruj kremówką wymieszaną z żółtkiem. Piecz 20 min w temp. 200 st. 

Zupa ze szparagami i naleśnikami

Składniki na 4 porcje: 100 ml mleka, 1 jajko, 5 dag mąki, 3 łyżki oleju, sól, gałka muszkatołowa, pęczek szczypiorku, pęczek natki pietruszki, 50 dag białych szparagów, 25 dag zielonych szparagów, 20 dag groszku cukrowego, 20 dag pomidorków cherry, 400 ml bulionu warzywnego

Przygotowanie: Wymieszaj mleko, jajko, mąkę i łyżkę oleju. Dopraw masę solą i gałką muszkatołową. Odstaw na kilka minut. Opłucz i osusz natkę. Odłóż kilka listków natki do dekoracji, pozostałą posiekaj. Posiekaną natkę wmieszaj do ciasta i usmaż cienkie naleśniki.

Umyj szparagi. Od zielonych odetnij końce, białe obierz i odłam zdrewniałe części. Pokrój szparagi w ukośne plasterki. Oczyść i umyj groszek cukrowy. Szczypiorek pokrój. Pomidorki umyj i pokrój na połówki. Zagotuj bulion, włóż do niego szparagi. Po około 10 minutach dodaj groszek, szczypior i pomidorki, gotuj razem jeszcze ok. 5 min. Naleśniki zwiń i pokrój w paski. Zupę dopraw do smaku, dodaj naleśniki i udekoruj natką pietruszki.

Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: szparagi
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy