Reklama

Lukier pomarańczowy

Sprawdzi się idealnie jako dodatek do wszelkich deserów: ciast, muffinów, tortów.

Składniki

  • pół szklanki wody
  • szklanka cukru gruboziarnistego
  • łyżeczka octu
  • 10 łyżeczek dżemu pomarańczowego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego

Sposób przygotowania:

1. Do wody wsypujemy cukier i podgrzewamy do zupełnego jego rozpuszczenia. Wlewamy ocet i gotujemy na silnym ogniu pod przykryciem. 

2. Przerywamy gotowanie, gdy nabrana na łyżkę niewielka ilość ulepu zaczyna za sobą ciągnąć nitkę. Dodajemy dżem, sok i likier pomarańczowy i ucieramy na jednolitą masę. Powstałym, przestudzonym lukrem dekorujemy ciasta drożdżowe, ucierane albo muffiny. 

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy