Reklama

Łosoś w sosie koperkowym

Delikatny sos podkreśli smak ryby.

Składniki na 2 porcje: 25 dag łososia (filet), 1 mała cebula, 1 ogórek, 1 ząbek czosnku l sok z połowy cytryny, po 1 łyżce mąki i masła, po 1/2 szklanki białego wina i śmietany 30%, 1/2 pęczka koperku, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz.

Rybę oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem, odstawić na 10 min, usmażyć na złoto na oliwie.

Ogórek pokroić w plastry. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić czosnek i cebulę, dodać plastry ogórka, dusić ok. 3-5 min. Do warzyw dodać wino, poczekać, aż alkohol odparuje, a następnie dolać śmietanę rozmieszaną z mąką. Sos należy delikatnie mieszać, by się nie przypalił. Na koniec doprawić solą i pieprzem i posypać posiekanym koperkiem.

Reklama
Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: łosoś
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy