Reklama

Łosoś w cieście francuskim

Wystarczą odpowiednie dodatki i przyprawy, by z zielonych liści szpinaku wyczarować smakołyk, który dodaje siły. Polecamy przepis na łososia ze szpinakiem w cieście francuskim.

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 30 dag świeżego łososia (bez skóry)
  • 40 dag szpinaku
  • ser feta
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • jajko
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Szpinak podsmaż na rozgrzanym oleju i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i trzymaj na ogniu do odparowania wody. Odstaw do ostygnięcia. 

2. Rozłóż ciasto francuskie. Na jednej połowie nałóż warstwowo: szpinak, plasterki sera feta i łososia. Całość skrop cytryną i lekko oprósz solą. 

3. Ciasto złóż na pół, podwiń brzegi pod spód, a wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż rybę. Piecz 40 minut w temperaturze 180°C. 

Reklama

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy