Reklama

Łosoś, jakiego jeszcze nie było

Tradycyjny łosoś w nowej odsłonie - w sosie pod pesto.

Składniki

  • 400 g łososia bez skóry
  • 2 pomidory
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 80 ml oliwy
  • z oliwek
  • łyżeczka przecieru pomidorowego
  • puszka pomidorów krojonych
  • pół cytryny
  • sól, pieprz
  • pęczek natki pietruszki
  • pół szklanki białego wina

Sposób przygotowania:

1. Opłukanego pod bieżącą wodą i osuszonego łososia kroimy na 4 porcje. Z cytryny wyciskamy sok. Umyte pomidory kroimy w plastry. Obraną cebulę siekamy w kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. 

2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, przekładamy cebulę, czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy. Wlewamy pomidory z puszki i wino, doprawiamy pieprzem, solą i dusimy około 5 minut aż odparuje nadmiar płynu. 

3. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry pomidorów, zalewamy sosem pomidorowym. Na wierzchu kładziemy łososia. Skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy pieprzem i solą. Pieczemy 12-15 minut w 225ºC. Umytą natkę pietruszki siekamy, przekładamy do blendera, dodajemy oliwę, pieprz, sól i miksujemy. Powstałym pesto dekorujemy danie. 

Zobacz także: 

Reklama


Rewia
Dowiedz się więcej na temat: łosoś | pesto | obiad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy