Reklama

Lody z karmelizowanych prawdziwków na sosie porzeczkowym z rozmarynem

Pomysłowy deser.

Składniki na lody

  • 110 g żółtek kurzych
  • 210 g cukru kryształu
  • 30 g glukozy
  • 1,1 l mleka 3,2%
  • 180 ml śmietany 30%
  • 100 g miodu lipowego
  • 420 g świeżych prawdziwków
  • 20 ml ginu

Składniki na kruszonkę

  • 50 g masła
  • 100 g cukru kryształu
  • 80 g mąki pszennej typ 500
  • 80 g mączki migdałowej
  • 10 g kakao
  • 50 g jajek kurzych
  • 1 g kardamonu
  • kilka ziaren jałowca
  • 1 g cynamonu
  • 1 g gałki muszkatołowej
  • garstka liofilizowanych malin

Składniki na sos porzeczkowy

  • 250 g czarnej porzeczki
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 90 g cukru kryształu
  • 10 g pektyny

Składniki dodatkowo

  • świeże jeżyny

Lody

 Zmieszać żółtka, cukier oraz glukozę i zalać mlekiem zagotowanym ze śmietaną. Podgrzać i schłodzić. W osobnym naczyniu podgrzewać miód, następnie dodać prawdziwki i karmelizować przez około 3 minuty, stale mieszając. Po ostygnięciu masy połączyć i zblendować, uzupełnić ginem i wyrobić w maszynce do lodów.

Kruszonka

Masło mieszać z cukrem, mąkami, kakao, jajkami, malinami oraz przyprawami do uzyskania kruszonki. Opiekać na blasze w 180°C przez 8 minut.

Sos porzeczkowy

Reklama

Czarną porzeczkę połączyć z rozmarynem, szczelnie zamknąć i odstawić na bok na 2 godziny. Dodać 50 g cukru i gotować, następnie wsypać pozostały cukier i pektynę. Doprowadzić do wrzenia i wyjąwszy gałązki rozmarynu, pozostawić do schłodzenia.

Sposób podania

Na talerzu rozsypać ziemię z kruszonki, ułożyć masę lodową i uzupełnić sosem z czarnej porzeczki i rozmarynu. Udekorować świeżymi jeżynami.

Jerzy Łukasik

Przepis pochodzi z książki "Wykwintne desery polskie"

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy