Przejdź na stronę główną Interia.pl

Lody z czerwonej soczewicy i karmelizowanych orzechów laskowych

Maria Banach w swojej książce "Strączki" przedstawia przepis na lody z czerwonej soczewicy i karmelizowanych orzechów laskowych.

Czas przyrządzenia: 2 godziny 30 minut
Składniki dla: 6

Składniki

  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 150 g cukru brązowego
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • 200 ml mleka 3,2 proc.
  • 50 ml orzechówki
  • 2 żółtka
  • 50 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie  

Soczewicę płuczemy, zalewamy zimną wodą, ustawiamy na ogniu. Od momentu doprowadzenia do wrzenia gotujemy ok. 20 minut, aż soczewica lekko się rozgotuje. Odcedzamy na sicie, przekładamy do miski i bardzo dokładnie miksujemy blenderem na gładką masę. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę, mleko, brązowy cukier i orzechówkę umieszczamy w rondlu. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Żółtka ucieramy w dużej misce, którą następnie ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Stale miksując, stopniowo dodajemy przestudzoną miksturę ze śmietany i mleka. Gdy składniki się połączą, ciągle podgrzewając masę w kąpieli wodnej, mieszamy ją delikatnie łyżką, aż lekko zgęstnieje. 

Masa jest gotowa, gdy zacznie lekko oblepiać tył łyżki, zamiast po nim spływać. Na koniec dodajemy do masy zmiksowaną soczewicę. Tak przygotowaną masę studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. W tym czasie na suchej patelni podprażamy posiekane orzechy laskowe. Zdejmujemy je z ognia. Na patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż się rozpuści. Wówczas dodajemy masło, szybko mieszamy, aż składniki się połączą, i wsypujemy podprażone orzechy. Obtaczamy orzechy w karmelu, a następnie wykładamy je na kawałek pergaminu do pieczenia i studzimy. Lodową masę przelewamy do maszyny do lodów (zgodnie z instrukcją producenta). Pod koniec mieszania dodajemy karmelizowane orzechy. Podajemy w rożkach lub pucharkach.

Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje