Przejdź na stronę główną Interia.pl

Limitowana edycja Barista od Nespresso

Barista to pierwsza edycja, stworzona z myślą o amatorach różnych rodzajów kaw: tych którzy gustują w napojach na bazie mleka, takich, którzy lubią kawę z niewielką ilością mlecznej pianki oraz tych, którzy preferują "małą czarną". Specjaliści Nespresso, tworząc edycję limitowaną przyjęli zupełnie nowe, całościowe podejście do kaw z mlekiem.

Stworzyli od podstaw dwie nowe mieszanki, projektując każdy etap procesu specjalnie z myślą o harmonii mlecznego napoju.

Reklama

Kawy z wielu regionów poddawali wszechstronnym testom po to, by zrozumieć, jak zmienia się ich charakterystyka po połączeniu z mlekiem. Proces obróbki, palenia kawy i jej mielenia udoskonalali tak długo, aż odnaleźli harmonię zawartą w filiżance, wiedząc, że w kawie wysokiej jakości nie ma miejsca na kompromisy.

Starannie dobrali również proporcje kawy i mlecznej pianki w każdym przepisie. Efektem tych wysiłków są kawy Barista Chiaro oraz Barista Scuro - pierwsze mieszanki Nespresso wypalone i skomponowane specjalnie do napojów kawowych na bazie mleka. Zaś dla tych, którzy preferują kawę czarną, marka stworzyła Barista Corto: ristretto o aksamitnej konsystencji i marmurkowej cremie.

Barista Chiaro - Zmysłowe cappuccio Dolce

Profil smakowy: łagodny i słodkawy napój stworzony z myślą o wielbicielach kawy z mlekiem, którzy wybierają kawy delikatne, o bogatym smaku. Zachwyca subtelnym, złożonym bukietem aromatów z nutami karmelowymi i biszkoptowymi. Intensywność: mieszanka średnio palonych kaw z Brazylii i Kenii o intensywności 5, która w połączeniu z mlekiem staje się wyjątkowo delikatna i krągła w smaku. Najlepsza proporcja: cappuccino dolce - kawa o pojemności 25 ml połączone z 60 ml mlecznej pianki.

Barista Scuro - Zdecydowane espresso macchiato

Profil smakowy: zdecydowany i pełny w smaku napój, który nie ulega delikatności i słodyczy mleka. Charakteryzuje go aromat świeżych orzechów włoskich i migdałów. Intensywność: mieszanka średnio palonych kaw z Kolumbii i Kostaryki o intensywności 8, która w połączeniu z mlekiem zachowuje wyrazisty i intensywny smak. Najlepsza proporcja: espresso macchiato - połączenie 40 ml espresso z dwoma łyżkami mlecznej pianki.

Barista Corto - Intensywne Ristretto Nero

Profil smakowy: intensywny smak o doskonałym balansie słodyczy, kwaskowatości i goryczki oraz aksamitnej konsystencji i marmurkowej cremie. Kawę odznaczają nuty aromatyczne prażonych migdałów i trzcinowego cukru oraz długi posmak. Intensywność: mocno wypalana, lekko pikantna mieszanka o intensywności 11.  Najlepsza proporcja: ristretto - 25 ml kawy.


Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL