Przejdź na stronę główną Interia.pl

Libańskie ciasto pomarańczowe

Składniki na 12 porcji

  • 2 pomarańcze
  • 250 g mielonych orzechów laskowych (ze skórką)
  • 250 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietany kremówki
  • 25 g masła kokosowego
  • tłuszcz i mąka do foremki
  • wiórki czekoladowe i cząstki pomarańczy do dekoracji

1. Pomarańcze wyszoruj, sparz wrzątkiem, włóż do małego garnka. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem na małym płomieniu około 2 godziny. Wyjmij łyżką cedzakową i odłóż do wystudzenia. Potem oczyść pomarańcze z pestek, miąższ wraz ze skórką zmiksuj na gładko.

Reklama

2. Mielone orzechy laskowe wymieszaj z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, cukrem oraz cukrem wanilinowym. Jajka ubij mikserem. Kiedy masa jajeczna będzie puszysta i jasnokremowa, dodaj do niej mus pomarańczowy oraz wymieszane wcześniej sypkie składniki.

3.Tortownicę o śr. 22 cm posmaruj tłuszczem i oprósz  mąką. Nałóż ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 60-70 minut. Gotowe ciasto wyjmij z tortownicy i odłóż do całkowitego wystudzenia na kratce kuchennej.

4. Czekoladę gorzką połam na kawałeczki. Śmietanę podgrzej, rozpuść w niej czekoladę oraz masło kokosowe. Przestudź. Ciasto oblej przygotowaną polewą. Udekoruj wiórkami czekoladowymi i cząstkami pomarańczy.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje