Reklama

Letnie tarty

Kruche ciasto, chrupiące francuskie, a może delikatne drożdżowe? Napełniaj i do pieca!


Tarta z cukinią

Składniki na 4-6 porcji: 25 dag mąki, 12,5 dag zimnego masła, kilka łyżek bardzo zimnej wody, 2 cukinie, 15 dag kremowego twarożku, 1 kubeczek jogurtu naturalnego, 10 dag startego oscypka lub innego twardego sera owczego, 2 jajka, sól, pieprz, tymianek, 2 łyżki oliwy.

Mąkę wymieszać z odrobiną soli, posiekać z masłem i szybko zagnieść kruche ciasto. Jak najkrócej wyrabiać, dolewając stopniowo wodę - tyle, by ciasto połączyło się w jednolitą masę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić - np. w zamrażalniku.

Cukinie umyć, pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na 1 łyżce oliwy, nie rumieniąc. Sery, jogurt i jajka wymieszać na masę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać zmiażdżony czosnek i cukinię (kilka plasterków warto odłożyć do dekoracji). Wymieszać.

Reklama

Ciasto rozwałkować, wylepić nim wysmarowaną oliwą formę (trochę ciasta odłożyć). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Na podpieczone ciasto wylać masę serowo-cukiniową. Udekorować ciastem i plastrami cukinii. Piec ok. 30 minut.

Tarta ze szpinakiem i fetą

Składniki na 4-6 porcji: 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 1/2 kg świeżego szpinaki, 30 dag sera feta, 2 jajka, 200 ml śmietany 30% , 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, kilka ładnych liści boćwiny.

Ciasto rozmrozić, wyciąć kwadraty 15x15 cm. Wyłożyć na blachę posmarowaną odrobiną oliwy. Obciążyć kawałki ciasta suchą fasolą, podpiec w temperaturze 180°C przez ok. 10 minut.

Szpinak umyć, oczyścić, przebrać. Czosnek posiekać, zeszklić na oliwie, dodać szpinak, dusić, doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.

Jajka rozbełtać ze śmietaną, doprawić, wymieszać ze szpinakiem. Masę nakładać na kawałki ciasta, z wierzchu położyć pokruszoną fetę. Piec ok. 30 minut. Udekorować liśćmi boćwiny.

Tarta z rybą i bobem

Składniki na 4 porcje: 1/2 kg mąki krupczatki, 20 dag zimnego masła, 3 łyżki oliwy, 5 jajek, 2 łyżki zimnej wody, 40 dag filetów rybnych, 2 pomidory, 10 dag bobu, 1/2 szklanki śmietany 30%, 2 łyżki żółtego sera tartego, sól, pieprz, suszony tymianek, skórka otarta z jednej cytryny.

Posiekać mąkę z zimnym masłem, dodać jajko, oliwę, wodę i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i wstawić na minimum godzinę do lodówki. Rozwałkować, wyłożyć do formy i nakłuć widelcem. Podpiec w temp. 200°C. Ugotować bób.

Rybę pokroić na kawałki, pomidory na cząstki, wyłuskać bób. Pozostałe jajka połączyć ze śmietaną i serem, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem. Na podpieczone ciasto wyłożyć rybę, bób i pomidory, zalać sosem. Piec jeszcze przez ok. 20 minut.



Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: tarta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy