Reklama

Letnie sałatki

Bukiet kolorowych sałat z pestkami dyni, słonecznika, orzechami włoskimi  i piniowymi oraz dressingiem z syropem klonowym

  Składniki dla 4 osób:

2 opakowania mieszanki sałat Fit&Easy Weekend

2 łyżki pestek dyni

2 łyżki orzeszków pini

2 łyżki łuskanych orzeszków włoskich

2 łyżki pestek słonecznika

2 dojrzałe avokado, obrane i pokrojone w cząstki

Dressing:

Sok z 1 cytryny

3 łyżki oliwy z oliwek 

1 łyżka syropu klonowego

Szczypta soli morskiej

Szczypta płatków chili 

  Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dressingu zmiksować w blenderze
i ewentualnie doprawić do smaku. Mieszankę sałat Fit&Easy Weekend wymieszać z pozostałymi składnikami sałatki, polać przygotowanym wcześniej dressingiem. Przed samym podaniem delikatnie wymieszać.

Reklama

 

Pomidorowy raj ze szpinakiem i figami

 Składniki dla 4 osób:

200 g pomidorków koktajlowych (ewentualnie innych pomidorów np. malinowych)

1 opakowanie młodych liści Szpinaku Fit&Easy

5  świeżych fig pokrojonych w cząstki

Kilka listków świeżej bazylii

Czerwona cebula pokrojona w plastry

2-3 łyżki oliwy z oliwek

1-2 łyżki octu balsamicznego

Szczypta soli morskiej do smaku

 
 Sposób przygotowania:

Pomidory pokroić w cząstki i ułożyć na talerzu razem z sałatami, figami i plastrami cebuli. Całość skropić oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym, oprószyć solą morską i posypać świeżo pokrojoną bazylią. Sałatka idealnie komponuje się z serem kozim lub serem feta.

Słodka sałatka z roszponką, truskawkami, jagodami, brzoskwiniami oraz cytrusowym dressingiem

 

Składniki dla 4 osób:

1 opakowanie Roszponki Fit&Easy

200 g świeżych, umytych i pokrojonych w plastry truskawek

100 g soczystych jagód, ewentualnie borówek

2 brzoskwinie lub 5 moreli - umyte i pokrojone w cząstki

1 avocado, obrane i pokrojone w cząstki

2 łyżki orzechów piniowych lub laskowych - surowych, nie solonych

Dressing:

Sok z 2 cytryn

2 łyżeczki miodu pszczelego (najlepiej "surowego" miodu)

2 łyżki oliwy z oliwek

Szczypta słodkiej papryki do smaku

  Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać w misce, ewentualnie doprawić do smaku. Przygotowane owoce delikatnie wymieszać z roszponką oraz dressingiem i posypać orzeszkami. Sałatka ta idealnie komponuje się z tostami z brioche lub croissant’ami.

 

Rukola z groszkiem cukrowym, serem parmezan i  świeżą miętą


Składniki dla 4 osób:

 200 g młodego groszku cukrowego

1 opakowanie Rukoli Fit&Easy

100 g tartego sera parmezan

Kilka listków świeżej mięty

2 łyżki oliwy z oliwek

Sok z ½ cytryny

Balsamiczny ocet szampański (ewentualnie ocet sherry)

Ulubiona sól morska lub sól wędzona do smaku

Sposób przygotowania:

Umyty groszek pokroić w paski, grubsze pędy można wcześniej zblanszować we wrzącej i osolonej wodzie.

Na talerzu ułożyć Rukolę Fit&Easy z groszkiem cukrowym, całość posypać serem dojrzewającym, świeżo siekaną miętą i skropić oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Przed podaniem sałatkę delikatnie wymieszać, oprószyć solą morską oraz skropić aromatycznym octem.

 

Sałatka z kopru włoskiego z roszponką, pistacjami i jogurtem naturalnym

 Składniki dla 4 osób:

 1 bulwa kopru włoskiego

1 opakowanie Roszponki Fit&Easy

Sok z ½ cytryny 

150 g jogurtu naturalnego bez cukru 

2 łyżki pistacji (ewentualnie łuskanych orzechów włoskich)

1 mały pęczek świeżego kopru

2 łyżki oliwy z oliwek

Szczypta soli morskiej do smaku

Sposób przygotowania:

Umyty koper włoski pokroić na bardzo cienkie plasterki, ułożyć na talerzu razem z Roszponką Fit&Easy i skropić sokiem z cytryny. Jogurt naturalny połączyć z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, pokruszonymi pistacjami i świeżo siekanym koprem. Sałatkę skropić przygotowanym sosem oraz oprószyć solą morską. Idealnie komponuje się z Quinoa.


materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy