Przejdź na stronę główną Interia.pl

​Letnie sajgonki z jajkiem i ryżem

Przepis z programu "Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni".

Składniki

  • kilka jajek na cienki omlet
  • sos kichap manis (można zastąpić sosem sojowym)
  • wino ryżowe
  • czosnek
  • dymka
  • kawałki kurczaka
  • ryż kleisty
  • sambal belacan (gotowy ze sklepu)

Sposób przygotowania:

Reklama

Namaczaj kleisty ryż przez kilka godzin. Odlej wodę i ugotuj jak zwykły ryż. Odstaw.

Pokrój mięso kurczaka na drobne kawałki. Drobno pokrój czosnek i dymkę, podsmaż w woku. Dodaj kawałki kurczaka. Dodaj odrobinę sosu kichap manis (można zastąpić go sosem sojowym, ale wtedy należy dodać szczyptę cukru) i dobrze wymieszaj. Dodaj kilka kropli wina ryżowego i smaż kurczaka aż będzie gotowy, a płyn odparuje z woka. Odstaw na bok.

Ubij jajka z dodatkiem soli, pieprzu oraz wody, usmaż cienkie omlety. Odstaw na bok.

Uformuj sajgonki: w wilgotne ręce weź garść kleistego ryżu i zroluj go w walec (jak do sushi), a następnie ułóż na cienkim omlecie. Na wierzchu połóż kurczaka i odrobinę sosu sambal belacan. Zwiń jak dużą sajgonkę.

Wszystkie sajgonki przekrój ukośnie i podaj na stół.

Przepis pochodzi z programu "Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni". Tytułowy bohater, słynny stylista i projektant mody, podróżuje w pogoni za swoją pasją w różne zakątki świata odkrywając, jak chińska kuchnia zmieniła się poza granicami kraju. Premierowe odcinki w poniedziałki o godz. 22.00 na kanale Nat Geo People


Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje