Reklama

Letnia zupa cud

Orzeźwiająca dzięki zawartości potasu i dużej ilości płynu.

Składniki

  • 1 bakłażan (300–400 g)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 żółte albo czerwone papryki (około 400 g)
  • 1 kabaczek (około 250 g)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 puszki pomidorów bez skórki (każda po około 400 g zawartości)
  • 1 puszka ciecierzycy (około 240 g zawartości)
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 3 gałązki tymianku
  • 4 łyżki pesto (samodzielnie przyrządzonego albo gotowego produktu)

Letnia zupa cud - wykonanie:

Rozgrzewamy grill w piekarniku. Bakłażan myjemy, obcinamy końce i kroimy w kostkę. Blachę wykładamy folią aluminiową i smarujemy 2 łyżkami oleju. Pokrojonego w kostkę bakłażana rozkładamy na blasze, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Grillujemy około 5 minut, kilkakrotnie przy tym odwracając.

Cebulę i czosnek obieramy, a następnie drobno kroimy. Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, myjemy i także kroimy w kostkę. Kabaczka myjemy, obcinamy końce i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, krótko dusimy na nim cebulę i czosnek. Dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę razem smażymy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i kabaczka, dusimy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy pomidory i ciecierzycę razem z płynem oraz 200 ml wody i gotujemy na małym ogniu około 5 minut.

Reklama

Wrzucamy pokrojonego w kostkę bakłażana i podgrzewamy zupę, aby była gorąca.

Zioła myjemy i osuszamy, igły i listki siekamy i wrzucamy do zupy, którą jeszcze przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z jedną łyżką pesto na każdą porcję.

Praktyczna wskazówka: Ciecierzycę można też ugotować samemu. W tym celu namaczamy na noc 110 g ciecierzycy w około 250 ml wody. W tej samej wodzie gotujemy około godzinę (w szybkowarze na poziomie 2 około 30 minut). W razie potrzeby dolewamy nieco wody.

Wskazówka dotycząca odchudzania: Kto nie lubi jeść latem gorącej zupy, może zjeść tę potrawę prosto z lodówki. Zamiast z pesto można podać zupę także z 2 łyżkami pokruszonego niskotłuszczowego sera feta.

Przepis pochodzi z książki "Moja zielona dieta".

Zobacz także:

Jak zrobić zupę szczawiową

Zupa jarska


Styl.pl/materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: zupa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy