Reklama

Letnia lemoniada truskawkowa

Świetnie smakuje, orzeźwia i szybko się ją robi.

Składniki

  • 10 dużych dojrzałych truskawek
  • 3 duże cytryny
  • 1 limonka
  • 2-3 łyżki cukru lub miodu
  • 750 ml wody mineralnej
  • listki melisy

1. W jednej szklance gorącej wody rozpuścić cukier (jeśli używamy miodu, wymieszać go z letnią wodą). Pozostała ilość wody może być wodą gazowaną. 

2. Cytryny i limonkę sparzyć, truskawki umyć. Cytryny "poturlać" po stole, przekroić na pół, wycisnąć sok (będzie go ok. jedna szklanka) przelać przez sitko, by był klarowny. Limonki i truskawki pokroić na plasterki. Listki ziół rozgnieść w palcach. 

Osłodzoną wodę przelać do dzbanka, dolać pozostałą wodę, dodać owoce i zioła, schłodzić, uzupełnić lodem.

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy