Reklama

Letni sernik z porzeczkami

Pojawiają się na krzaczkach na krótko i tylko raz w roku. Wykorzystaj ten czas!

Składniki na spód

  • 200 g herbatników
  • 75 g masła

Składniki na masę

  • 4 jajka
  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 150 g porzeczek

Sposób przygotowania:

1. Herbatniki pokrusz na piasek (w malakserze lub w woreczku za pomocą tłuczka do mięsa). Dodaj do nich rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (wystarczy spód), a następnie wylep ciasteczkową masą. Piecz przez 10 minut w temp. 180°C. 

2. Wszystkie składniki na ciasto (poza śmietanką) powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmiksuj z cukrem, ekstraktem, mąką ziemniaczaną, masłem i żółtkami. Śmietankę ubij na sztywno i za pomocą szpatułki połącz z masą serową. Następnie ubij na sztywno białka i delikatnie wymieszaj. 

Reklama

3. Masę wylej na ciasteczkowy spód. Odszypułkowane porzeczki ułóż na cieście i delikatnie wciskaj szpatułką w ciasto. Piecz 90 minut w temp. 160°C. Wystudź i udekoruj owocami.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy