Reklama

Lekkie zupy warzywne

Doprawiaj je świeżymi ziołami i nie bój się nowych smaków!

Jarzynowa z kapustą

Składniki na 4-6 porcji: 5 ziemniaków, 1 por,  3-4 marchewki,  2-3 kolorowe papryki,  1 cebula,  1/2 selera, 2 pomidory, 1/4 włoskiej kapusty, sól, pieprz,  suszone zioła: bazylia, tymianek, ew. listki laurowe, papryka w proszku, 2-3 łyżki oleju do smażenia, 1 łyżka masła.

Warzywa obrać, umyć, osuszyć. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście. Marchewkę pociąć w kostkę, por w plasterki, ziemniaki i seler w nieduże kawałki, kapustę poszatkować. Papryki bardzo dokładnie oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.

Rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i paprykę, kilka minut smażyć, często mieszając. Dodać pozostałe warzywa. Całość jeszcze chwilkę smażyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Jeśli mamy pomidory w puszce - rozdrobnić.

Reklama

Warzywa zalać wodą (ok. 1,5-2 litra) lub wywarem przygotowanym z kostki, dodać przyprawy i gotować ok. 10 minut, wrzucić pomidory i gotować, aż składniki będą miękkie. Wyjąć liście laurowe, dodać masło i raz jeszcze doprawić do smaku.

Zielona zupa z ogórków

Składniki na 4 porcje: 50 dag zielonych ogórków gruntowych, 1 litr wywaru drobiowego, 5 ziemniaków, 1 cebula, 1 pęczek koperku, 1/2 szklanki śmietany 30%, 2 łyżki masła, sól, pieprz.

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę lub przetrzeć przez sito. Cebulę posiekać, ogórki zetrzeć na tarce (można nie obierać).

Na maśle zeszklić cebulę, dodać ogórki i chwilę poddusić, zalać gorącym wywarem, gotować ok. 10 minut i zmiksować (część odłożyć do ozdoby).

Dodać ziemniaki, zagotować, zaprawić śmietaną i przyprawić. Dodać posiekany koperek.

Pomidorowa z kluseczkami

Składniki na 4 porcje: 1 korpus z kurczaka, 1-2 marchewki, 1/ 4 selera, 1 cebula, 1,5, wody, sól, pieprz, bazylia, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 200 ml śmietany, 1 łyżka mąki pszennej, 50 dag chudego twarogu, 1 żółtko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, kilka listków bazylii do dekoracji.

Z korpusu, warzyw i przypraw ugotować rosół. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, ponownie zagotować i zabielić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki pszennej. Zagotować.

W czasie gdy zupa się gotuje, przygotować kluseczki. Twaróg dobrze odcisnąć, połączyć z mąką ziemniaczaną, żółtkiem, bazylią i doprawić.

Formować dwiema łyżeczkami kluseczki i wrzucać na wrzątek, chwilę gotować. Kluski położyć na zupę. Ozdobić.

Szybki krem kalafiorowy

Składniki na 4 porcje: 1 kalafior, 1 cebula, 2 marchewki, 1 litr bulionu z kurczaka, 1-2 ząbki czosnku, kawałek (ok. 3-5 cm) świeżego imbiru, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka mieszanki curry w proszku, mielona gałka muszkatołowa, 1/2 szklanki śmietany kremówki, sól, pieprz.

Warzywa obrać, opłukać. Marchew pokroić w plasterki, cebulę, czosnek, imbir drobno posiekać. Kalafior podzielić na różyczki.

W garnku na maśle lekko zeszklić cebulę z imbirem i czosnkiem, wlać bulion, dodać marchewkę i kalafior, gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Kilka różyczek kalafiora odłożyć do dekoracji.

Zupę zmiksować, doprawić curry, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zabielić śmietaną, przelać na talerze i udekorować odłożonymi różyczkami kalafiora.

Pikantna zupa meksykańska

Składniki na 4 porcje: 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1,5 litra rosołu, 1 puszka kukurydzy, 2 ziemniaki, 40 dag pomidorów, 2 marchewki, 1 cukinia, garść fasolki szparagowej, 1 ostra papryczka, sól, pieprz, chilli w proszku, olej.

Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Ziemniaki, pomidory i cukinię pokroić w kostkę, marchewkę w plastry, fasolkę w paski.

Ostrą papryczkę posiekać. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać chilli, dodać ziemniaki, marchew, cukinię, pomidory i fasolkę. Dusić ok. 5 minut, zalać wywarem, gotować do miękkości warzyw. Dodać odsączoną kukurydzę, doprawić solą i pieprzem, podawać.

Barszcz czerwony z fasolą

Składniki na 4 porcje: 30 dag fasoli piękny jaś, 4 buraki, 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, ewentualnie koncentrat z buraków, sok z cytryny, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, sól, pieprz.

Fasolę namoczyć na noc i ugotować w świeżej wodzie. Posolić pod koniec gotowania. Buraki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Warzywa obrać, pokroić.

Warzywa gotować z przyprawami 30 minut. Dodać koncentrat. Zakwasić sokiem z cytryny. Doprawić. Włożyć fasolę. Podawać.


Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: zupa | gotowanie | przepisy | Zupa jarzynowa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy