Przejdź na stronę główną Interia.pl

Lekka tarta cytrynowa

Z pianką bezową.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 90 cukru pudru
  • 1 jajko
  • sól

Składniki na masę

  • 5 jajek
  • 140 g cukru
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml soku z cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny l Beza: l 4 białka
  • l 200 g cukru l 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Składniki na bezę

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Reklama

Zrób ciasto. Masło zmiksuj z cukrem pudrem i solą, wbij jajko i ubijaj pół minuty. Wsyp mąkę, szybko zmiksuj. Lekko zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.

Po wyjęciu ciasto cienko rozwałkuj. Okrągłą formę do tarty wysmaruj masłem i wylep ciastem. Wstaw do lodówki na kolejny kwadrans. Na cieście ułóż papier do pieczenia i warstwę obciążającą (np. fasolę). Piecz 15 minut z obciążeniem i 10 minut bez, w 180˚C.

Jajka, cukier, śmietanę, sok i skórkę z cytryny połącz i wlej na podpieczony spód tarty. Piecz w 150˚C, ok. 20 minut, aż masa stężeje.

Białka ubij, a gdy zaczną tężeć wsyp cukier, a potem mąkę. Ubijaj, aż uzyskasz sztywną, lśniącą pianę. Za pomocą szprycy wyłóż ją na wierzch tarty. Zapiecz w 160˚C ok. 30 minut, aż beza lekko się zrumieni.

Zobacz także:

Na Żywo

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje