Reklama

Lecznicze nalewki

Łyk czegoś mocniejszego dla zdrowia – bez trudu przygotujesz sama!

Nalewki, ze względu na swoje walory zdrowotne, są coraz częściej wykorzystywane w leczeniu rozmaitych infekcji i schorzeń. Bez względu na to, czy mamy do czynienia z nalewką sporządzoną na bazie owoców, warzyw, ziół czy miodu, każda z nich posiada określone właściwości lecznicze. Nalewki można robić cały rok. Wszystkie są smaczne i zdrowe.

Jeśli ktoś zdecyduje się na zrobienie tego przetworu, musi uzbroić się w cierpliwość. Znawcy twierdzą, że leżakowanie nalewek jest jedną z większych tajemnic ich produkcji. Nalewki muszą spokojnie postać co najmniej dwa, trzy miesiące, a bywa, że pół roku czy nawet rok. Najlepsze są po 2 latach.

Reklama

Klasyczna nalewka powstanie, gdy zasypiesz wybrane owoce cukrem, odstawisz je na jakiś czas, a potem zalejesz alkoholem. Do wyrobu nalewek słodkich używany jest spirytus o zawartości alkoholu nie większej niż 70 proc., natomiast w przypadku nalewek wytrawnych i półwytrawnych wartość ta nie powinna przekraczać 60 proc.

Z jarzębiny

  Stosowana jest w kłopotach trawiennych, zaparciach i chorobach pęcherzyka żółciowego. Obecny w jarzębinie kwas parasorbowy ma właściwości przeczyszczające. Stosuje się kieliszek nalewki w razie potrzeby.

Jak zrobić? Kilogram owoców jarzębiny przemroź, a następnie sparz wrzątkiem - to pozbawi je nadmiernej goryczki. Następnie jarzębinę wsyp do dużego słoja, zasyp 1/2 kg cukru, dodaj sok z 1 cytryny i zalej roztworem wody i spirytusu (1/2 l spirytusu i 1/2 litra wody). Zakręć i odstaw na 3 tygodnie. Po tym czasie zlej płyn, a owoce ponownie zalej wodą ze spirytusem (1/2 l spirytusu i 1/2 litra wody). Odstaw na 3 tygodnie, przecedź. Oba płyny wymieszaj i rozlej do butelek.

Z gruszki

Zawiera potas oraz arbutynę, które korzystnie wpływają na układ moczowy. Nalewki gruszkowe wspomagają leczenie kamicy nerkowej i zapalenia dróg moczowych. Pij kieliszek-dwa wieczorem, gdy pojawią się dolegliwości.

Jak zrobić? Pokrój 1 kg gruszek  ze skórką i pestkami. Włóż do słoja, dodaj 4 goździki i laskę wanilii. Zalej litrem spirytusu, odstaw na pół roku. Zlej spirytus. Owoce zasyp 30 dag cukru. Gdy się rozpuści, owoce przecedź, syrop wymieszaj z nalewką, zlej do butelek.

Z pigwy

  Świetnie rozgrzewa, a dzięki zwartości witaminy C wspomaga odporność i leczy przeziębienia. Złagodzi też niestrawność, a także pomoże pozbyć się zgagi i refluksu. Na odporność zażywaj mały kieliszek wieczorem przez miesiąc. Na niestrawność - gdy pojawią się dolegliwości  - dwa razy dziennie.

Jak zrobić? Umyj kilogram dojrzałych owoców pigwy. Nie obieraj, tylko razem ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie włóż do słoja, zasyp 1/2 kg cukru i przykryj gazą. Po tygodniu do słoja wlej wolno 1/4 l spirytusu. Zamknij słój i pozostaw na miesiąc. Następnie odcedź nalew przez grubo złożoną gazę i odciśnij owocową masę. Nalew wymieszaj z 1/4 l litra 40-procentowej wódki i odstaw na dwa-trzy miesiące.

Za skrzypu

  Znajduje się w niej bardzo dużo krzemu. Dzięki temu nalewka wzmacnia włosy i paznokcie. Pij raz dziennie po kieliszku, wieczorem, przez 3 miesiące.

Jak zrobić? Dziesięć łyżek suszonego skrzypu (kupisz w zielarni) zalej 250 ml wódki żytniej. Całość pozostaw na dwa tygodnie w ciepłym miejscu, od czasu do czasu należy pamiętać o wstrząśnięciu nalewki. Przecedź.

Z malin

 Zawiera kwasy organiczne, które są odpowiedzialne za oczyszczanie organizmu z toksyn. Jeden z nich, salicylowy, obniża gorączkę. Należy stosować w razie potrzeby  - kieliszek dwa razy dziennie przez 3-5 dni.

Jak zrobić? Włóż kilogram malin do słoja. Zasyp 1/2 kg cukru i zalej 1/2 szklanki miodu akacjowego. Dodaj 1/3 l wódki, 1/2 l spirytusu, wymieszaj. Odstaw na 5 tygodni. Przecedź, zlej do butelek i odstaw na pół roku.

Z aronii

Zawiera szczególnie dużo antocyjanów, dzięki czemu doskonale wpływa na wzrok. Pomaga też obniżyć ciśnienie. Najlepiej zażywać po kieliszku przez 2 tygodnie, potem zrobić miesiąc przerwy.

Jak zrobić? Kilogram aronii przemroź dobę. Zalej litrem wody, dodaj 20 liści wiśni i gotuj 10 minut. Przecedź i dodaj kilogram cukru. Gotuj, aż się rozpuści. Wystudź, dodaj sok z cytryny i 1/2 l spirytusu. Zlej do butelek i odstaw na pół roku.

Z aloesu

  Pomaga wzmocnić organizm. Przydaje się też w przypadku zaparć. Nalewkę z aloesu pij w razie kłopotów z trawieniem  - kieliszek przed jedzeniem.

Jak zrobić? 10 zmiksowanych świeżych liści zmieszaj z 5 łyżkami miodu, najlepiej lipowego oraz 50 ml spirytusu. Wlej do butelki z ciemnego szkła i odstaw w ciemne miejsce na 5-7 dni. Następnie wstaw nalewkę do lodówki. Zużyj w ciągu miesiąca.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy