Reklama

Łatwa szarlotka

Klasyczny, prosty przepis na najmodniejsze ciasto tego sezonu- szarlotkę.

Składniki

  • 3 jabłka
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • budyń waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 5 łyżek mleka
  • szczypta soli
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jaja, miksujemy. Mąkę przesiewamy z budyniem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Partiami dodajemy do masy maślano- -jajecznej, na przemian z mlekiem, mieszamy. 

2. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Tortownicę o średnicy 26 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Do ciasta wciskamy cząstki owoców pozwalając, by w niektórych miejscach całkowicie przykryło jabłka. Pieczemy około 45 minut w 175ºC. 

Reklama

3. Szarlotkę 10-15 minut studzimy w blasze, następnie przekładamy na metalową kratkę, żeby całkowicie ostygła. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Podajemy ze schłodzoną bitą śmietaną.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy