Reklama

Lasagne z kozim serem

Składniki na 6 porcji

  • 350 g szpinaku
  • 600 g liści boćwiny
  • 2 ząbki czosnku
  • 450 g miękkiego koziego sera
  • olej
  • 100 ml mleka
  • 200 ml gęstej śmietany
  • 9 płatów makaronu lasagne
  • sól i pieprz
  • 6 gałązek świeżego tymianku

1. Szpinak płuczemy i osuszamy na sitku. Liście boćwiny myjemy i osuszamy, odcinamy łodyżki. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę i chwilę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy szpinak i liście buraka szpinakowego, smażymy 2-3 minuty, mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, studzimy.

2. Z gałązek tymianku obrywamy listki. Do koziego sera dodajemy mleko, śmietanę, tymianek, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy na puszystą masę.

3. Płaty lasagne obgotowujemy w osolonej wodzie, studzimy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na dno wykładamy trochę masy serowej, na nią płaty lasagne, a następnie szpinak. W ten sam sposób układamy kolejne dwie warstwy. Resztą sera smarujemy wierzch i zapiekamy 35 minut w 180ºC.

Reklama

4. Upieczoną lasagne dekorujemy gałąz

kami świeżego tymianku. Kroimy na porcje i podajemy z sałatką z pomidorów lub ogórkami małosolnymi.


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy