Reklama

Langosz (Lángos)

Z kuchni węgierskiej.

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g (2-3 sztuki) ugotowanych ziemniaków
  • 3 łyżki cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 400 ml mleka
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • sos czosnkowy
  • szczypiorek
  • kilka plasterków sera żółtego i boczku
  • olej do smażenia

1. W misce w 100 ml mleka rozpuść drożdże, łyżkę mąki oraz cukier. Odstaw miskę pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć dobrze tłuczkiem.

3. Połącz drożdże, ziemniaki, resztę mąki i mleka. Dodaj 2 łyżki oleju i sól. Wyrób gładkie ciasto, posyp mąką i odstaw miskę pod przykryciem, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 30 min).

4. Następnie podziel ciasto na 4 równe kule i uformuj rękami lub wałkiem niezbyt cienkie placki.

5. Smaż je na głębokim oleju z obu stron na zloty kolor.

Reklama

6. Boczek pokrój na mniejsze plastry i przesmaż na suchej patelni.

7. Ser zetrzyj na tarce i pokrój szczypiorek (kilka gałązek zostaw do dekoracji).

8. Nałóż te składniki na ciepłe langosze i polej sosem czosnkowym.

Zobacz także:


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy