Reklama

Lambada z pomarańczowym budyniem i bitą śmietaną

Przełożone aksamitnym kremem ciasta biszkoptowe lub francuskie smakują nieziemsko!

Składniki na biszkopt

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru (220 g)
  • 3/4 szklanki mąki (112 g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 – 3/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 opakowania herbatników z polewą czekoladową (22-24 sztuki)

Składniki na masę pomarańczową

  • 1 l soku pomarańczowego
  • 1/2 szklanki cukru (110 g)
  • 2 torebki budyniu śmietankowego

Składniki na masę śmietankową

  • 0,5 l śmietanki 30 proc.
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru (40 g)

Sposób przygotowania:

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka z cukrem ubij na puch. Ubijając, dodawaj po 1 żółtku, a na końcu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelej do natłuszczonej formy o wym. 25 x 40 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz ok. 25 minut. Wystudź. Nasącz sokiem pomarańczowym. 

2. Odlej pół szklanki soku pomarańczowego i wymieszaj z proszkiem budyniowym. Pozostały sok zagotuj z cukrem. Wlej rozmącony budyń i chwilę pogotuj. Ciepłą masę wyłóż na biszkopt. Wystudź. 

Reklama

3. Żelatynę rozpuść w gorącym mleku. Wystudź. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Połącz z żelatyną. Wyłóż na masę pomarańczową. Przykryj herbatnikami - czekoladą do góry.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy