Reklama

Łaciaty seromak

Zaskakujący pyszny i efektowny przepis na sernik z makiem. Goście będą w siódmym niebie!

Składniki

  • 300 g cukru
  • 2 torebki cukru wanilinowego
  • 10 jajek
  • 2 kg mielonego twarogu
  • 3 torebki budyniu waniliowego (każda na 500 ml mleka)
  • 1 torebka (250 g) suchego mielonego maku
  • tłuszcz i kasza manna do blachy lub papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasnokremową masę. Porcjami dodawaj twaróg oraz proszek budyniowy. Blachę o wymiarach 32x38 cm natłuść i wysyp kaszą manną lub wyłóż papierem do pieczenia. 

2. Odłóż około 1/4 masy serowej. Pozostałą wyłóż na spód blachy i równomiernie rozsmaruj. Odłożoną masę serową wymieszaj z suchym makiem. Łyżką nakładaj na masę z sera - tak, aby powstały łatki (ewentualnie lekko przemieszaj czubkiem noża, tworząc wzór marmurkowy). 

3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piecz 60 minut. Wystudź. 

Zobacz także:

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy