Reklama

Kwiaty na talerzu

Płatki róż dodane do mięs, nadziewane kwiaty cukinii, a może smażona w cieście akacja? Spróbuj koniecznie!

Nadszedł czas kwitnienia, zielarze wyruszyli na łąki po lecznicze zioła. My zachęcamy do zbioru jadalnych kwiatów. Mają nie tylko właściwości lecznicze i odżywcze, są też bardzo smaczne. Surowe, jak i suszone, są skarbnicą witamin, minerałów i innych cennych dla naszego zdrowia składników.

Płatki takich kwiatów jak: fiołek, nasturcja, bratek tróbarwny można dodawać do sałatek i surówek, a także ozdabiać nimi ciasta oraz desery.

Płatki róż świetnie sprawdzą się jako dodatek do ciast, deserów, herbaty, ale też do mięs.

Reklama

Dość ostre i bardzo wyraziste w smaku są kwiaty nasturcji - przypominają rzeżuchę. Dlatego w kuchni chętnie dodaje się je do dań z jajek i serów.

Świeże pączki mniszka lekarskiego smażone na maśle mają wyraźnie grzybowy smak.

Kwiatów, które chcemy zjeść, nie kupujmy w kwiaciarni. Powinny być zbierane z dala od miast, dróg i fabryk. Jeśli uprawiasz je w ogródku, nie stosuj innych nawozów niż naturalne.

Świeże kwiaty dodajemy do potraw w ostatniej chwili, tuż przed podaniem - szybko tracą jędrność i aromat, a wtedy efekt jest odwrotny od zamierzonego.

Jeśli masz wątpliwość, czy jakiś kwiat jest jadalny - lepiej z niego zrezygnuj. Niejadalne są: azalie, hiacynty, hortensje, zawilce, żonkile, narcyzy, konwalie, a niektóre nawet są trujące!

Nagietek ma właściwości oczyszczające i bakteriobójcze. Nagietka używa się zamiast szafranu - zabarwi potrawy (ryż, sos) na żółty kolor. Płatki nagietka warto dodać do drobiu.

Cukinia - jej kwiaty, po usunięciu pręcików, opłucz i osusz. Możesz je faszerować, smażyć w cieście lub grillować.

Bez czarny - kwiaty bzu czarnego zbieraj w słoneczne dni, odłam i usuń listki i zdrewniałe pędy. Zanurz w cieście naleśnikowym, smaż i od razu podawaj.

Mniszek lekarski - płatki mniszka mają delikatny posmak miodu. Można je smażyć, dodawać do sałatek i deserów.

Akacja - po oczyszczeniu kwiatowych baldachów smaż ją w cieście naleśnikowym, możesz też pojedyncze kwiatki dodać do ciasta na racuchy.

Stokrotka - jadalne są nie tylko płatki kwiatowe, ale też liście i pączki. Pięknie wyglądają ozdobione stokrotkami desery. Przyrządza się z nich także surówki, sałatki, zupy, sosy i omlety. Pąki można marynować - smakują jak kapary.

Bratek- płatki bratka mają delikatnie słodki smak, idealnie nadają się do słodkich deserów. Właściwości prozdrowotne są znane wszystkim: skutecznie oczyszczają organizm, leczą trądzik.


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy