Reklama

Kurki pod ciastem francuskim

Szukasz pomysłu na ciekawe sylwestrowe przekąski? Wypróbuj nasz przepis na muffiny z kurkami.

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 30 dag kurek
  • cebula
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 5 dag sera żółtego
  • 2 łyżki masła
  • gałązka świeżego tymianku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Grzyby oczyść i dokładnie umyj, kilka razy zmieniając wodę. Małe zostaw w całości, a większe pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach. 

2. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę i smaż, mieszając aż się zeszkli. Następnie dodaj grzyby, tymianek i duś na średnim ogniu, aż odparuje cały płyn. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 

3. Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem. Dodaj śmietanę, starty ser, przestudzone grzyby i dokładnie wymieszaj. 

Reklama

4. Z ciasta francuskiego odetnij pasek o szerokości ok. 3 cm. Wytnij z niego dowolne kształty, np. listki. Z pozostałego ciasta wytnij 6 kwadratów i włóż je do foremek, tak, aby rogi ciasta wystawały na zewnątrz. Środki wypełnij kurkowym nadzieniem. Rogi ciasta nałóż na siebie, delikatnie je ściskając, a na wierzchu rozłóż listki. 

5. Piecz 35 minut w temperaturze 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku. Podawaj na ciepło.

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy