Reklama

Kurczak z pieczarkami

Dania jednogarnkowe to tajna broń każdego kucharza. Doskonale sprawdzą się jako wyśmienity obiad lub pożywna kolacja. Warto mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów.

Składniki

  • 2 małe piersi kurczaka po łyżce soku z cytryny
  • 2 łyżeczki oregano i masła
  • 2 łyżki oliwy i oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • cebula, drobno posiekana
  • 20 dag pieczarek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 kawałki ciasta francuskiego, trochę większe niż średnice foremek

Przygotowanie

Oregano, sok z cytryny i oliwę dokładnie wymieszaj. Do marynaty włóż filety z kurczaka i wstaw na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij je, ugotuj na parze i pokrój w paski. 

Na patelni rozpuść masło i wlej olej słonecznikowy. Zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i smaż, aż się zrumienią. Następnie wrzuć skórkę z cytryny i kawałki kurczaka. Farsz przełóż do foremek i polej śmietaną. Wsyp po łyżce natki pietruszki. 

Foremki przykryj kawałkami ciasta francuskiego i obklej nim brzegi formy. Środek ciasta przebij nożem, robiąc nacięcie długie na 2 cm. 

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 200°C przez 25 minut, aż ciasto urośnie i będzie złote. Podawaj z sałatką przygotowaną z pomidorów polanych sosem śmietanowym. 

Zobacz także: 

Reklama
Na Żywo
Dowiedz się więcej na temat: kurczak | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy