Reklama

Kurczak po diabelsku

Składniki

  • 1 sprawiony kurczak (ok. 1,20 kg)
  • 1 pęczek szałwii
  • sól
  • pieprz
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek oliwy
  • 50 g roszponki
  • 1 główka sałaty lollo bianco
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oleju
  • 7 łyżek białego octu winnego
  • szczypta cukru

1. Tuszkę kurczaka dokładnie umyj, osusz, w środku i na zewnątrz natrzyj solą oraz pieprzem. Szałwię opłucz, osusz, połowę gałązek włóż do środka tuszki. Ułóż ją w brytfance. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 75 minut. Od czasu do czasu tuszkę polewaj bulionem drobiowym.

2. Papryczki chili rozetnij, oczyść z pestek, strączki pokrój na krążki. Ząbki czosnku obierz, potnij w plasterki. Oderwij listki od pozostałych gałązek szałwii. Chili, czosnek i szałwię wymieszaj razem w miseczce. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wlej oliwę i ponownie przemieszaj.

Reklama

3. Około 20 minut przed końcem pieczenia kurczaka obłóż plasterkami czosnku i chili oraz listkami szałwii.

4. Wymieszaj liście obu sałat. Pomidorki koktajlowe pokrój w cząstki, rozłóż na sałacie. Ocet utrzyj z solą, pieprzem i cukrem. Cienkim strumieniem dolewając olej, ubij gęsty sos winegret. Polej nim sałatę, przemieszaj. Sałatkę serwuj jako dodatek do kurczaka.

Dlaczego warto jeść kurczaki?


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy