Reklama

Kurczak BBQ z żółtą fasolą

Przepis: Ching-He Huang

Porcja: dla 4 osób

Czas przygotowania: 10 min; plus czas na marynowanie

Czas gotowania: 15 min

Stopień trudności : łatwy


Składniki

  • 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
  • 2,5 centymetrowy kawałek imbiru, obrany i świeżo starty
  • 4 kopiaste łyżki stołowe sosu z żółtej fasoli
  • 4 kopiaste łyżki miodu
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 4 łyżki wina ryżowego Shaohsing lub wytrawnego sherry
  • 1 kopiasta łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju arachidowego, dodatkowa ilość do smarowania grilla
  • 6 udek kurczaka, bez kości i skóry, pokrojone na kawałki wielkości 2-2,5 cm
  • 4 patyczki bambusowe (o długości około 25 cm), namoczone w wodzie przez 20-30 minut
  • 340 g długiej chińskiej fasolki, obranej i pokrojonej na trzy części
  • 1 papryczka Fresno, bez nasion, posiekana do ozdoby

Włóż wszystkie składniki marynaty do miski i dobrze wymieszaj. Dodaj kurczaka, wymieszaj z marynatą, przykryj folią i wstaw do lodówki na minimum godzinę, najlepiej na całą noc.

Podgrzej grill lub patelnię grillową na dużym ogniu, posmaruj ruszt lub patelnię olejem przed grillowaniem mięsa. 

Wyjmij kurczaka z marynaty. Przelej marynatę na małą patelnię i doprowadź do wrzenia. Odstaw ją na bok. Nadziej kawałki kurczaka na patyczki bambusowe, około 5 -6 kawałków na każdy patyczek.

Reklama

Grilluj kurczaka, z każdej strony przez 2 minuty, aż się dobrze przypiecze. Zmniejsz ogień na średni i obok szaszłyków połóż fasolkę. W trakcie grillowania polewaj kurczaka i fasolkę, co kilka minut, pozostałą marynatą. Grilluj szaszłyki i fasolkę,aż będą gotowe - przez około 10-12 minut, od czasu do czasu obracając mięso i dodatki. Podawaj gorące lub w temperaturze pokojowej, udekoruj papryczką. 

"Ching ratuje restauracje", weekendy o 2:00 w Polsat Food Network


materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy