Reklama

Kubański pudding ryżowy ze skórką cytryny

Czas przyrządzenia: ok 2 godz.
Składniki dla: 4

Składniki

  • 200 g długoziarnistego ryżu
  • 2 laski cynamonu
  • skórka z połówki cytryny
  • 3 goździki
  • 2 jajka
  • 750 g mleka 3,2 procent tłuszczu
  • 340 g słodkiego mleka skondensowanego
  • 1 łyżka
  • ekstraktu waniliowego
  • 70 g rodzynek
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

1. Przełóż do garnka o grubym dnie ryż, laski cynamonu, skórkę z cytryny (w jednym kawałku) i goździki. Zalej litrem wody i odstaw na godzinę. Następnie postaw garnek na gazie, zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj około 13 minut, aż woda zostanie niemal całkowicie wchłonięta.

2. Ubij trzepaczką jajka. Dodaj do nich mleko, wymieszaj i wlej do ryżu. Wsyp sól, wlej ekstrakt waniliowy, dodaj rodzynki i mleko skondensowane. Gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut, cały czas mieszając, aż pudding zgęstnieje, a większość płynu zostanie wchłonięta. Wyjmij skórkę cytryny i laski cynamonu. 

3. Pozostaw pudding do lekkiego ostudzenia. Możesz go jeść na ciepło i na zimno. Kubańczycy często serwują go z pokrojonym bananem i słodką śmietanką

Zobacz także:

Reklama


Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: pudding | Kuba | cytryna | przepisy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy