Reklama
Księga smaków: Śledź

Nietypowe przepisy na śledzie

Śledzie w occie, oliwie albo śmietanie królują na polskich stołach, bo rzadko szukamy alternatywy. A może w tym roku warto pozwolić śledziowi zaszaleć?

To jedna z najzdrowszych ryb. Zawiera pełnowartościowe białko, niezwykle cenne nienasycone kwasy omega-3 oraz mnóstwo witamin. A przy tym wcale nie tuczy!

Najpopularniejsze są marynowane, ale ze śledzi można również przygotować pasty, sałatki czy tatara. Można je także smażyć, a nawet zrobić z nich zupę.

W pysznej sałatce

Śledzie marynowane będą wybornie smakować w sałatce z ziemniakami, kwaśnym jabłkiem, ogórkiem kiszonym i jajkiem. Wymieszaj wszystko z sosem majonezowo- jogurtowym, wsyp natkę i dopraw do smaku. Sałatkę śledziową można też zrobić z marynowanymi buraczkami lub zielonym groszkiem.

Reklama

Spaghetti ze śledziem

Ugotuj makaron al dente. Podsmaż czosnek, pokrojoną papryczkę chili, kapary i kawałki łodyżek pietruszki. Gdy się lekko zezłocą, dodaj pokrojone w paski filety z surowych śledzi i smaż wszystko jeszcze chwilę. Dołóż ćwiartki pomidorków koktajlowych i sok z cytryny. Sos wymieszaj z makaronem i masłem. Posyp solą morską i pieprzem. Podawaj posypane natką.

W miodowej zalewie

Filety śledziowe pokrój. Z oleju, miodu akacjowego i soku z cytryny zrób zalewę. Czerwone cebule poszatkuj. W dużym słoiku przełóż warstwami cebulę oraz śledzie i zalej miodową zalewą. Zamknij słoik i energicznie nim potrząśnij. Do zalewy możesz dodać startą skórkę z pomarańczy. Przygotowane w ten sposób śledzie smakują fantastycznie!

Jak je przygotować?

1. Płaty śledziowe do dalszego przetwarzania zwykle są mocno solone. Aby pozbawić je nadmiaru soli, mocz je w wodzie mineralnej lub w mleku, będą delikatniejsze.

2. Do eleganckich dań wybieraj części środkowe płatów o równej grubości. Z pozostałych możesz zrobić pastę śledziową lub tatara śledziowego, tam grubość nie gra roli.

3. Zamiast cebuli do śledzi można użyć cienko pokrojonego pora, jest znacznie delikatniejszy od cebuli. Dobra jest także cebulka cukrowa lub czerwona.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy