Reklama

Krupnik z marchewką

Pyszna zupa na zimę.

Składniki

  • 6-8 łyżek średniej kaszy jęczmiennej (ok. 4 łyżek na litr wywaru)
  • 3-4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 40 dag serc drobiowych
  • 1/2 małego selera
  • 5-6 ziemniaków
  • 1-2 listki laurowe
  • 4-5 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Serca opłukać, oczyścić. Zalać wodą (ok. 1 i 1/2 litra), lekko osolić, dodać świeżo mielony pieprz. Wrzucić listki laurowe i ziele angielskie. Gotować do miękkości mięsa.

W tym czasie obrać marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Ziemniaki pokroić w niedużą kostkę, pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Wywar z serc przecedzić. Do gorącego dodać warzywa i wsypać przepłukaną kaszę. Gotować około 20 minut. Pod koniec gotowania do zupy włożyć pokrojone w plastry mięso oraz posiekany koperek. Doprawić.

Reklama

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy