Reklama

Krupnik jak u babci

Chcesz przywołać smak dzieciństwa? Wypróbuj przepis na pyszny krupnik jak u babci. Domownicy będą zachwyceni!

Składniki

  • 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 400 g żeberek wieprzowych
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • spory kawałek selera
  • 3 ziemniaki
  • cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • pół pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obieramy i opalamy nad ogniem lub przekrawamy na pół, kładziemy przeciętą stroną na rozgrzaną patelnię i czekamy, aż się zarumieni. 

2. Żeberka dzielimy na kawałki i zalewamy w garnku 2,5 l zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy szumowiny. Dodajemy cebulę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Wyjmujemy cebulę. 

3. Marchew kroimy w półplasterki, a seler i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do zupy, po 5 minutach wsypujemy opłukaną kaszę i gotujemy 10 minut. Wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy