Reklama

Kruchy placek z malinami

Delikatny placek ze świeżymi malinami pod kruszonką.

Składniki na ciasto

  • 37 dag mąki orkiszowej jasnej
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 żółtko
  • po 1 płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i mielonego cynamonu
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • masło i bułka tarta do formy

Składniki na nadzienie

  • 50 dag malin
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cynamonem, wymieszać z wiórkami kokosowymi, cukrem, i przesiekanym zimnym masłem, wbić żółtko. 

2. Składniki na ciasto zagnieść jak na kruszonkę, podzielić na dwie części. Formę do pieczenia natłuścić i oprószyć bułką tartą. Połowę ciasta rozłożyć na dnie, ugnieść, resztę owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki. Blachę wstawić na ok. 12 minut do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Podpieczony spód wystudzić. 

3. Maliny opłukać, osączyć z wody, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, rozłożyć na spodzie, obsypać pozostałą kruszonką. Blachę wstawić do piekarnika, piec aż do zrumienienia, ok. 50-60 minut. Porcjować po wystygnięciu. 

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy