Reklama

Kruche babeczki z łososiem

To, ile zrobisz babeczek, zależy od wielkości foremek. Warto kupić bardzo malutkie, wtedy babeczek można zrobić nawet kilkadziesiąt.

Składniki

  • 50 dag świeżego łososia bez skóry
  • 25 dag mąki orkiszowej
  • 4 jajka
  • 15 dag masła
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
  • sól, pieprz
  • mąka i tłuszcz do foremek

Przygotowanie:

Posiekać nożem zimne masło z mąką, 2 łyżkami zimnej wody, 1 jajkiem, szczyptą soli. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto podzielić na 12 części, każdą rozwałkować, wyłożyć nim 12 natłuszczonych i wysypanych mąką foremek.

Babeczki piec 15 minut w temp. 200°C. Wyjąć, przestudzić.

Łososia pokroić w małą kostkę, 3 jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać opłukane i posiekane koperek i szczypiorek, doprawić solą i pieprzem. Do podpieczonych babeczek włożyć kawałki łososia, zalać sosem jajecznym. Piec 20 minut w temp. 200°C. Wyjąć z foremek, podawać na ciepło lub na zimno.

Reklama

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy