Reklama

Krucha szarlotka

Przed podaniem szarlotkę warto podgrzać w piekarniku lub mikrofalówce i podać z kulką lodów waniliowych.

Składniki

  • 80 dag kwaśnych jabłek
  • 25 dag mąki krupczatki
  • 25 dag mąki tortowej
  • 25 dag masła
  • 12 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do oprószenia
  • masło i bułka tarta do formy

Przygotowanie:

Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić, wymieszać z cukrem waniliowym, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i jogurtem, dodać przesianą mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Zwinąć je w kulkę, odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Ciasto wyjąć; 2/3 rozwałkować, rozłożyć w tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Na cieście wyłożyć przygotowane wcześniej jabłka. Na wierzchu rozsypać utartą na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta. Szarlotkę wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 175°C na ok. 55-65 minut. Gdy wierzch się zrumieni, wyłączyć piekarnik, ciasto zostawić do wystudzenia. Na koniec obficie oprószyć cukrem pudrem.

Reklama

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy