Reklama

Krucha szarlotka

Do ciasta można dać całe jajka, ale nie będzie tak kruche, jak z samymi żółtkami. Można też dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany.

Składniki

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 25 dag masła
  • 4 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • sól
  • cynamon
  • cukier puder do dekoracji
  • masło i bułka tarta do formy

Przygotowanie:

Jabłka umyć, obrać, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na patelni, podlewając wodą i dodając 3 łyżki cukru. Oprószyć cynamonem, odstawić do wystudzenia.

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, proszkiem i szczyptą soli. Dodać dobrze schłodzone masło i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią, schładzać ok. 1 godz.

Ciasto rozwałkować, podzielić na dwie części. Jedną rozłożyć w formie wysmarowanej masłem i obsypanej bułką, ponakłuwać widelcem, piec ok. 12 min w temp. 180°C. Rozłożyć jabłka, udekorować kratką z pozostałego ciasta, piec kolejne 45 min. Oprószyć cukrem pudrem.

Reklama

Zobacz także:



Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy