Przejdź na stronę główną Interia.pl

Krewetki zapiekane w kwiatach cukinii

Przepis Anny Jurksztowicz.

Składniki

  • 12 cukinii z kwiatem
  • 12 średniej wielkości krewetek (koktajlowe są za małe)

Składniki na marynatę do krewetek

  • czosnek
  • oliwa
  • natka pietruszki

Składniki na ciasto naleśnikowe

  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki wody

Przygotowanie:

Cukinie muszą być świeżo zerwane, gdyż umieszczenie wewnątrz suchego kwiatu nadzienia w postaci całej krewetki jest niemożliwe. Niektóre kwiaty są tak delikatne, że nie dają się rozchylić bez uszkodzenia. Wtedy można lekko dmuchnąć prosto w "oczy" kwiatu i uchwycić moment rozchylenia płatków.

Reklama

Krewetki przed nadziewaniem powinny mieć już jakiś konkretny smak, należy je więc wcześniej zamarynować. Ugotowane krewetki (różowe) lub surowe (szare), obrane z pancerzy, marynować w sosie z oliwy z czosnkiem i posiekaną natką pietruszki.

Ostrożnie nadziewany krewetką każdy kwiat.

Przygotować ciasto naleśnikowe, każdą cukinię maczać w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Przepis pochodzi z książki Anny Jurksztowicz "IQuchnia, czyli jak inteligentnie jeść i pić".


Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje