Reklama

Kremowy sernik na zimno

To doskonały dodatek nie tylko do mięs, lecz także do słodkich wypieków. Pozwól się zaskoczyć!

Składniki na spód

  • 250 g herbatników
  • 100 g masła

Składniki masa serowa

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki żelatyny
  • 300 ml śmietany 30 proc.
  • 400 g żurawiny
  • 2 łyżki wiórków kokosowych do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Ciastka rozkrusz na piasek, zalej roztopionym masłem, wymieszaj. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Masą wylep dno formy. Włóż do lodówki na 30 minut. 

2. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuść w 100 ml gorącej wody. Ostudź, po czym wlej do masy twarogowej. Dobrze wymieszaj. 

3. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, dodaj do masy i wymieszaj. Żurawinę zmiksuj za pomocą urządzenia wysokoobrotowego. Możesz przetrzeć przez sito, by pozbyć się pozostałości skórek. Trzy łyżki odłóż do dekoracji. Resztę przelej do masy serowej, dokładnie wymieszaj i wylej na ciasteczkowy spód. Na wierzch delikatnym strumieniem wylej pozostawione purée, a następnie patyczkiem do szaszłyków rozprowadź masę po wierzchu, tworząc zawijasy. Włóż do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Posyp wiórkami kokosowymi. 

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy