Reklama

Kremowa zupa cukiniowa

Letni krem z warzyw? Polecamy przepis na zupę z cukinii podawanej w niezwykle efektowny i oryginalny sposób.

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 750 g cukinii
  • 300 g ziemniaków
  • 3 łyżeczki oleju
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 100 g wędzonego łososia w plasterkach
  • 100 g gęstej kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Rozmaryn opłucz, osusz, igiełki oderwij od gałązek. Połowę igiełek odłóż na bok, pozostałe posiekaj. Cukinię umyj, pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki. Cytrynę sparz wrzątkiem, wytrzyj do sucha, przekrój na pół i wyciśnij z niej sok. 

2. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj rozmaryn, ziemniaki i cukinię. Chwilę razem podsmaż na dużym płomieniu, ciągle mieszając. Posyp cukrem, solą oraz pieprzem. Zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, a wtedy zmniejsz płomień. Gotuj pod przykryciem około 15 minut. 

Reklama

3. Plasterki łososia pokrój w paseczki. Kiedy warzywa będą już miękkie, zupę zmiksuj na gładko. Ponownie przypraw ją solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zupę rozlej do miseczek lub do wydrążonych cukinii. Na wierzchu każdej porcji połóż kleks śmietany i kilka pasków łososia. Posyp odłożonym rozmarynem.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy