Reklama

Krem z grzankami

Zastanawiasz się, co ugotować? Ten krem zawsze smakuje domownikom.

Czas przyrządzenia: 35
Składniki dla: 4

Składniki

  • 500 g brokułów
  • cebula
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 3–4 ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • łyżeczka masła klarowanego
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól,

Obrane ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Umytą i osuszoną natkę pietruszki siekamy, a brokuły dzielimy na różyczki 

W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy ziemniaki, brokuły, zalewamy bulionem, doprawiamy pieprzem, solą, szczyptą cukru oraz gałki muszkatołowej i gotujemy około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. 

Kromki chleba tostowego kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kostki pieczywa na jasnozłoty kolor. Grzanki przekładamy na ręcznik papierowy, by osączyć z nadmiaru tłuszczu. 

Reklama

Ugotowane warzywa miksujemy blenderem na gładki krem. Zupę porcjujemy do miseczek, dodajemy grzanki, po łyżce śmietany, wierzch posypujemy posiekaną natką i od razu podajemy. Wartość odżywcza porcji 280 kcal , Białko 6 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 29 g 

Zobacz także: 


Rewia
Dowiedz się więcej na temat: zupa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy