Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kotlety ziemniaczane

Proponowaną przez nas wersję z grzybami możesz zastąpić dowolnym ulubionym dodatkiem.

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 6-8

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 300 g grzybów
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż do garnka, zalej wodą (powinno jej być tyle, aby były w całości zakryte), lekko posól. Przykryj pokrywką, gotuj na niezbyt dużym ogniu, aż zmiękną (oznaką ugotowania może być popękana skórka). Odcedź i wystudź. Cebulę drobno posiekaj. Umyte grzyby pokrój w plasterki.

Reklama

Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Dodaj grzyby i smaż, aż odparuje cały płyn. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do wystudzonych grzybów dodaj natkę pietruszki, wymieszaj. Wystudzone ziemniaki obierz ze skórki, przeciśnij przez praskę. Przełóż do miski, dodaj jajka oraz mąkę. Wyrób na gładką masę. Dopraw do smaku solą oraz gałką muszkatołową.

Ciasto podziel na równe części i uformuj z nich kulki. Każdą spłaszcz tak, aby powstało koło.

W środek krążka nałóż grzyby, złóż na pół a końce sklej palcami. Dłońmi uformuj z ciasta kulkę i spłaszcz ją, nadając jej okrągły kształt. Smaż na złoty kolor z obu stron, na mocno rozgrzanym oleju. Podawaj gorące.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje