Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kotlety ziemniaczane

Tanie i szybkie danie obiadowe.

Składniki na 5 porcji: 2 kg ziemniaków, 2 jajka, 7 dag mąki pszennej, 1 szklanka mrożonego zielonego groszku, 1 szklanka bułki tartej, olej do smażenia, sól, pieprz.

Reklama

Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż do garnka, zalej wodą (tak, aby były w całości zakryte), lekko posól. Gotuj na niezbyt dużym ogniu, aż zmiękną. Odcedź i wystudź.

Groszek wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj pod przykryciem ok.5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową i zanurz w lodowatej wodzie a następnie osącz. Gdy lekko przestygnie, rozgnieć widelcem lub zmiksuj blenderem. Możesz też użyć groszku z puszki (przed rozgnieceniem, dokładnie wypłucz go z zalewy).

Wystudzone ziemniaki obierz ze skórki, przeciśnij przez praskę. Przełóż do miski, dodaj jajka, mąkę, szybko wyrób na gładką masę (będzie dosyć klejąca). Ciasto podziel na równe części, uformuj z nich kulki. Każdą kulkę spłaszcz tak, aby powstało koło. W środek każdego nałóż purée z zielonego groszku, złóż krążek na pół a końce sklej palcami. Dłońmi uformuj z ciasta kulkę i spłaszcz ją, nadając jej owalny kształt.

Kotleciki obtocz w bułce tartej. Partiami smaż na bardzo gorącym oleju, z obu stron na złoto. Po usmażeniu natychmiast przełóż na papierowy ręcznik, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje