Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kotlety zapiekane pod serem

Po co tracić czas i brudzić kilka garnków, skoro w dwa, trzy kwadranse można przygotować pyszne danie obiadowo-kolacyjne na jednej patelni?

Składniki

  • 40 dag zielonej fasolki szparagowej,
  • sól,
  • 2 dymki,
  • 15 dag pomidorków koktajlowych,
  • 2 kotlety schabowe (bez kości),
  • 1 łyżka oleju,
  • 100 ml bulionu warzywnego (może być z kostki),
  • 4 dag żółtego sera, np. goudy,
  • 1 gałązka natki pietruszki

Przygotowanie:

Reklama

Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, opłukać, ewentualnie przekroić, gotować 15 minut w posolonej wodzie. Dymki oczyścić, pokroić na kawałeczki. Pomidorki umyć, pociąć na połówki. Kotlety opłukać i wytrzeć do sucha. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim kotlety po 5 minut z każdej strony. Pod koniec posolić. Usmażone mięso zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu smażyć dymki i pomidory przez 3 minuty. Fasolkę odcedzić, od-sączyć, dodać do warzyw na patelni. Ser żółty zetrzeć na tarce.

Warzywa podlać bulionem, doprowadzić całość do wrzenia. Na patelnię ponownie włożyć kotlety. Posypać startym żółtym serem. Przykryć i dusić pod przykryciem 2 minuty. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posiekać i posypać gotowe danie. Podawać od razu.

Zobacz także:


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje