Reklama

Kotlety wieprzowe pod karmelizowanym jabłkiem

Dania klasyczne, ale przyrządzone w nowoczesnym stylu. Dodatek owoców i słodkich warzyw przełamuje lekko smak i nadaje mięsu pożądaną soczystość

Składniki

  • 4 gałązki tymianku
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • 2 kotlety wieprzowe (najlepiej z kostką)
  • 2 duże, kwaśne jabłka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 200 ml cydru lub domowego wina jabłkowego
  • 150 ml śmietany do gotowania

Sposób przygotowania:

1. Kotlety opłucz i osusz. Tymianek opłucz, osusz i oderwij listki. Utłucz je w moździerzu z 1/2 łyżeczki soli i ziarnami pieprzu, cienkim strumieniem dolewając oliwę - powinnaś otrzymać rzadką pastę. Natrzyj nią kotlety i włóż je do lodówki - na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w większą kostkę. Na patelni rozgrzej masło, włóż jabłka, posyp cukrem i poczekaj, aż się zarumienią. Delikatnie je przemieszaj, żeby skarmelizowały się ze wszystkich stron. Przełóż je na talerz. Na patelnię włóż kotlety i smaż je na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony. Odłóż na bok i trzymaj w cieple. 

3. Na patelnię wlej cydr. Wymieszaj, zdrapując przysmażone resztki z jej dna. Gotuj 3-4 minuty, aż płyn zredukuje się do kilku łyżek. Dolej śmietanę, wymieszaj i gotuj przez chwilę. Do sosu włóż kotlety, rozłóż na nich jabłka i podgrzej. 

Zobacz także:


Reklama


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy