Reklama

Kotlety mielone zapiekane w sosie pomidorowym

Smaczna odmiana od tradycyjnych mielonych. Polecamy przepis na zapiekane kotleciki z serem w sosie pomidorowym.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego (może być z łopatki)
  • 50 g czerstwej bułki
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • kostka rosołowa
  • przecier pomidorowy
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • 250 g ryżu
  • 50 g sera żóltego
  • 1,5 l sosu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Mięso wymieszaj z jajkiem, dodaj sól i pieprz, następnie uformuj kotleciki. Obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Ugotuj ryż. W garnku zagotuj około 2 szklanki wody, wrzuć kostkę rosołową, a po kilku minutach dodaj dwie łyżki koncentratu pomidorowego. W szklance wody rozrób mąkę i dodaj tę masę do gotującego się sosu. Kotleciki ułóż w naczyniu żaroodpornym, dookoła obsyp ugotowanym ryżem, a całość polej sosem pomidorowym. Na sam koniec posyp startym serem żółtym. Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz około 20 minut. 

Reklama

Zobacz także:

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy